Artiklar

Kinesisk Akupunktur, en outnyttjad resurs

Efter att jag studerat och arbetat kliniskt med traditionell kinesisk medicin i över fyrtio år, summerar jag en yrkeskarriär med en rad fantastiska stunder. Många möten av förtvivlade patienter som sökt med ljus och lykta efter bot och bättring, och den glädje och tacksamhet jag mött när förväntningar infriats med betydligt förbättrad livskvalitet.

Homeostas i västerländsk medicin, Yin och Yang i kinesisk medicin
– Finns det gemensamma nämnare?

Västerländsk medicin (VM) och kinesisk medicin (KM) är olika i sin utövning. Dock avser de båda medicinska traditionerna att återskapa hälsa, borde det då inte finnas gemensamma nämnare? En kines är ju inte så olik en västerlänning. Vi drabbas av mycket snarlika sjukdomar, lever under snarlika förhållanden, äter mat som kommer från djur- och växtriket, andas luft och har samma inre organ som fungerar under samma förutsättningar.

Kinesisk medicin i kris

Denna artikel är publicerad i Journal of Chinese Medicine, nr 61, 1999. Översatt av Reijo Pöyhönen efter medgivande av författaren.

“Under de senaste åren har de unika egenskaperna hos kinesisk medicin, dess fördelar jämfört med västerländsk medicin och dess standard för akademisk excellens inte utvecklats enligt folkets önskemål, utan snarare kastats in i ett tillstånd av allvarlig kris och kaotiska handlingar. Under det ljusa och billiga glittret på ytan förvandlas och utplånas essensen och egenskaperna hos den kinesiska medicinen i en högst oroväckande takt. Det primära uttrycket för denna kris är västerländska medicinska vägledande principer och metoder för kinesisk medicin.”

Lü Bingkui, tidigare chef för Kinas ministerium för TCM-administration, juli 1991.

Maten

Det jag vill berätta kan få dig att inte bara tappa aptiten och känna dig uppgiven, men också få dig att känna bitterhet över livsmedelsindustrin och statliga myndigheter, som på ett ignorant sätt och mot bättre vetande, har orsakat en mångfald av övergrepp på maten, som är en av våra viktigaste källor som underhåller och upprätthåller livet. I den inledande delen av artikel vill jag ta upp dessa övergrepp eller rättare sagt avsaknad av handfasta beslut, som förhindrar att det serveras föda med ingredienser som ligger långt bortom det som våra kroppar är avsedda för. Maten har blivit en av de mest sjukdomsframkallande faktorerna i världen, hur kunde det bli så?

I slutet av artikeln kommer förslag på hur du kan gå tillväga för att skydda dig och de dina, mot de skador som de industrialiserade ”livsmedlen” kan orsaka.